Fiver House Records - Alexandru Anastasiu


ALEXANDRU ANASTASIU

Alexandru Anastasiu - vibrafon

& TRIO GRAVE - BACH VIBES:
Adrian Vasile - violă
Mircea Marian - violoncel
Daniel Dumitrana - contrabas

ACCORD VIBES - JUST MUSETTE, cu:
Fernando Mihalache - acordeon
Michael Acker - contrabas


Fără ritm, muzica nu înseamnă nimic, iar Alexandru Anastasiu a învăţat asta încă de când era copil şi studia pianul. Mai târziu, când a început să cânte la instrumente de percuţie, şi-a dat seama că acestea aveau să fie adevărata sa pasiune. Orele nesfârşite petrecute în faţa marimbei şi a vibrafonului l-au ajutat să ajungă printre cei mai buni muzicieni din România.

Talentul, tehnica şi disciplina l-au ajutat pe Alexandru să-şi găsească propriul drum profesional. A cântat în orchestre simfonice, grupuri de muzică de cameră, în ansamblul GAME şi, bine înţeles, ca solist, iar concertele sale au fost întotdeauna apreciate atât de public, cât şi de critică. Alexandru a început ă nutrească o pasiune specială pentru vibrafon, ceea ce l-a făcut să dedice mai mult timp studiului acestui instrument de percuţie. În 1999 a ajuns în semifinala Competiţiei Internaţionale de Vibrafon de la Clermont-Ferrand. Doi ani mai târziu, în 2001, a câştigat Bursa Yamaha pentru percuţie.

Alexandru a fost angajat de Filarmonica din Giurgiu şi de orchestra Operei Naţionale din Bucureşti, a colaborat cu Orhestra de Cameră a Radiodifuziunii Române, şi este actualmente membru a Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti, alături de care a participat la patru ediţii al Festivalului Internaţional George Enescu. Datorită excelenţei sale profesionale şi capacităţii sale de a înţelege muzica a fost invitat să facă parte din juriile a două competiţii importante: Concursul Naţional de Percuţie (2003) şi Concursul "Mihail Jora" (2001)

Alexandru Anastasiu a absolvit Universitatea Naţională de Muzică în 2000, şi mai târziu, în 2002, a obţinut un Master în Interpretare Muzicală. Datorită realizărilor sale, este recunoscut ca fiind cel mai bun din generaţia sa. Ca asistent universitar la aceeaşi Universitate pe care a absolvit-o, îşi împărtăşeşte astăzi cunoştinţele studenţilor.

Evoluţia muzicală a lui Alexandru a ajuns la apogeu odată ce a abordat un stil muzical foarte special, jazzul. A cântat cu formaţii de jazz foarte cunoscute, printre care Marius Popp Band, Nicolas Simion and The Wild Dogs, Andrea Pauta Band, Pedro Negrescu, a participat la festivaluri naţionale şi la alte evenimente dedicate acestui stil.

Alături de acordeonistul Fernando Mihalache şi de contrabasistul Michael Acker, a format un trio numit Accord Vibes. Pornind de la rădăcinile tradiţionale ale muzicii care a împrumutat elemente din stilul Java, odinioară popular, cu armonii specifice de valse musette şi cu ritmuri de bossa nova, Accord Vibes au absorbit conceptul muzicii New Musette a lui Richard Galliano, îmbogăţindu-l cu propria lor viziune şi concepţie muzicală şi aruncând asupra sa o lumină nouă şi inedită.

Astfel s-a născut albumul Just Musette, ca o poveste ce porneşte dintr-un stil unic, popular, care a apărut în Parisul începutului de secol douăzeci, atunci când muzicanţii de origine italiană din Auvergne au făcut cunoştinţă cu muzica Manouche, un stil reinventat apoi de Galiano şi căruia Accord Vibes îi conferă o dimensiune modernă şi originală, plină de culoare şi de vitalitate.

Proiectul Just Musette a făcut deliciul publicului la numeroase festivaluri: Festivalul George Enescu (2011), Festivalul de Film Istoric Râşnov (2012), Bucharest Music Film Festival (2013). Unicitatea grupului constă şi în întâlnirea surprinzătoare a trei instrumente - vibrafonul, acordeonul şi contrabasul - care creează o sonoritate specială, o combinaţie revelatoare şi spectaculoasă prin simbioza culorilor sonore şi prin sprijinul armonic reciproc şi complementaritatea dintre ele.

Alexandru şi-a îmbunătăţit tehnica şi cunoştinţele muzicale urmând cursuri cu Bogdan Băcanu şi Peter Sadlo la Universitatea Mozarteum, Salzburg (2006). Începând din 2007, Alexandru îşi prepară o teză de doctorat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, dorinţa sa fiind să-şi îmbunătăţească tehnica la vibrafon şi să îmbogăţească repertoriul acestui instrument. În 2012, Alexandru Anastasiu a organizat primul festival mondial de vibrafon, cu sprijinul Radiodifuziunii Române, un festival care a reunit vibrafonişti faimoşi din toată lumea. În 2013, celebra companie Michael Balter a creat modelul Alexandru Anastasiu de măciuci pentru vibrafon. Muzica lui este unică, iar sunetul ei şi construcţia frazelor au darul de a face publicul să înţeleagă că muzica nu este doar melodie ci, deopotrivă, melodie şi ritm.


BACH VIBES: Muzica lui Bach în viziunea lui Alexandru Anastasiu devine un joc intelectual de sunete pure, dublat de un gust de melancolie distantă. Claritatea structurală devine evidentă de la prima ascultare, dezvăluind un muzician rafinat care ne invită să medităm asupra căilor nenumărate de a aduce împreună adevărul şi frumosul. Un efort fascinant al unuia dintre virtuozii de top ai vibrafonului!" (spune dirijorul Tiberiu Soare despre acest proiect - Citeşte mai mult)
CONTACTAŢI-NE:

+40 723 286 146
office@fiverhouse.com

Fiver House Records îşi are sediul in Bucureşti, România.

Politica de Confidențialitate