Fiver House Records - Kumm


KUMM

Eugen Nuţescu / Oigăn - voce, chitară
Kovács András - clape, sintetizator
Mihai Iordache - saxofoane
Uţu Pascu - bas
John Ciurea - baterie

Invitată specială:
Ana-Cristina Leonte - voce, vioară

Kumm este un grup de rock alternativ înfiinţat la Cluj-Napoca în 1997. De-a lungul timpului, în componenţa grupului au intervenit o mulţime de schimbări, iar în prezent din formula iniţială au rămas doar Eugen Nuţescu şi Kovács András. Numele grupului vine din limba tătară, în care "kumm" înseamnă "nisip". În timp, stilul abordat de Kumm a suferit schimbări semnificative, trecând de la rock progresiv ( în primii ani) la rock alternativ şi, mai recent, incluzând influenţe de britpop şi de indie rock. Până acum grupul a scos şase albume de studio. Cel mai recent, A Mysterious Place Called Somewhere, a fost lansat în 2014.

Albumul lor de debut, Moonsweat March, a fost lansat în 2000, a primit Premiul de "Cel mai Bun al Anului" oferit de revista Musical Report şi a fost nominalizat pentru categoria "Cel mai Bun Album Alternativ" la Romanian Music Awards. Pe la sfârşitul anului următor, Dan Byron s-a alăturat grupului ca vocalist principal, iar în februarie 2002 Kumm a început să înregistreze cel de-al doilea album, Confuzz, care a fost lansat în iulie 2002. Albumul includea, în majoritate, piese în limba română şi a marcat tranziţia grupului spre rockul alternativ, păstrând în acelaşi timp unele dintre influenţele de world music şi psihedelice de pe primul album. În timpul turneului promoţional grupul a participat la Sziget Festival, iar cântecul lor O Mie de Chipuri cu videoclipul respectiv a devenit un adevărat hit underground.

Lansarea albumului Angels and Clowns din luna februarie 2005 a fost urmată de primul lor turneu în Germania. În acelaşi an grupul a cântat la festivalurile româneşti Peninsula şi Stufstock şi, în toamna respectivă, vocalistul Dan Byron a fost înlocuit de Cătălin Mocan. Different Parties, cel mai divers album al grupului, înregistrat în mare parte alături de o veritabilă orchestră de cameră (cu viori, violă, violoncele, oboi, fagot, clarinet, corn englez) a fost lansat în iunie 2006. Lansarea lui a fost precedată de un turneu de trei săptămâni în Germania, o experienţă care avea să fie reluată cu un an mai târziu.

Pe 29 octombrie 2007 Kumm şi-a sărbătorit zece ani de activitate prin lansarea box-setului Lo Fi Poetry, ce cuprindea piese şi videoclipuri inedite şi prin organizarea unui concert la Opera Naţională Română, la care au invitat foştii membri ai grupului şi alte grupuri româneşti celebre. În vara următoare grupul avea să participe pentru a doua oară la Sziget Festival.

Al cincilea album al grupului, Far From Telescopes, a fost lansat în octombrie 2009. Primul single, Pop Song, a ajuns pe locul întâi în Topul Radio Guerilla, urmat de Police ( în martie 2010) şi Beautiful Country ( în decembrie). Aniversarea de cincisprezece ani a fost sărbătorită în octombrie 2012 cu două concerte, la Cluj şi la Bucureşti, avându-i ca invitaţi speciali pe foştii membri, Dan Byron şi Dominic Csergő.

În ianuarie 2013 a avut loc o nouă schimbare de formulă, deoarece Oigăn şi-a reluat rolul de vocalist ca urmare a plecării lui Cătălin Mocan. La sfârşitul primăverii grupul a lansat un single însoţit de un videoclip, Să Nu Spui Nimănui, care a devenit imediat un hit. După câteva luni s-a lansat şi un alt single însoţit de un videoclip, cu piesa One in A Million.

Al şaselea album de studio al grupului Kumm, A Mysterious Place Called Somewhere, a fost lansat pe 6 februarie la Bucureşti. După mai mult de patru ani de la albumul precedent, Kumm continuă să exploreze şi să testeze limitele genurilor muzicale, evitând, ca întotdeauna, să devină prizonierii unui singur stil.
A MYSTERIOUS PLACE CALLED SOMEWHERE: "(...) refrenele şi liniile melodice rămân cu tine mult timp după ascultare, iar influenţele diverse (blues, britpop, alternative rock) fac din „A Mysterious Place Called Somewhere” un album bogat şi ofertant ce are câte ceva de oferit pentru orice iubitor al muzicii." (Maximum Rock - Citeşte mai mult)


FAR FROM TELESCOPES: "Far From Telescopes e un excelent album pop, un album care alimentează obsesii, cu cât îl asculţi mai mult." (Babylon Noise - Citeşte mai mult)CONTACTAŢI-NE:

+40 723 286 146
office@fiverhouse.com

Fiver House Records îşi are sediul in Bucureşti, România.

Politica de Confidențialitate